3+1 dolog, amit a napelemes inverterről tudni kell

A napelemes inverter a rendszer egyik legfontosabb része. Szaktudást és tapasztalatot igényel a kiválasztása, üzembe helyezése. Most adunk 3+1 információt, amit elengedhetetlen, hogy tudj.

1. Mi a napelemes inverter feladata?

Az inverter a napelemes rendszer agya és szíve egyszerre. Átalakítja a napelem panelek által termelt egyenáramot használható váltóárammá, majd továbbítja az elektromos berendezések számára. Adatokat, hibaüzeneteket is küld a rendszer működéséről. Ezek az adatok szükségesek ahhoz, hogy észleljük, ha valamilyen meghibásodás történik vagy valamelyik panel nem megfelelően termel.

2. Hogyan válasszunk?

A gyártók különböző teljesítményű napelem invertereket kínálnak attól függően, hogy mekkora rendszert kell ellátnia. A teljesítményt a fázisszám határozza meg: a kicsikhez elég az egyfázisú inverter, de már egy átlagos méretű családi ház fogyasztásának kiszolgálásához is szükség lehet kétfázisúra, és így tovább.

Azt mondanunk sem kell, hogy rendkívül fontos a megfelelő méretezés, mert az egész napelemes rendszer teljesítménye függ tőle! Hosszú távon pedig a megtérülési idő tolódhat el jelentősen, így már a rendszer tervezése során ezt figyelembe kell venni és elvégezni a szükséges számításokat!

napelemes inverter

3. Hova kerüljön az inverter?

Megfelelő helyet kell hagyni a fal és bárilyen berendezési tárgy és az inverter között. A készüléknek szellőznie kell és hozzá kell férni, hogyha karbantartásra, szerelésre szorul. Általában 40-70 cm-t javasolnak a gyártók, ami távolságot minden oldalánál érdemes meghagyni, ráadásul csakis függőleges állásba lehet elhelyezni, megdönteni maximum 10%-osan lehet. Az időjárási viszontagságokat érdemes elkerülni és belső térbe telepíteni, mert a hőmérséklet ingadozás is lerövidíti az élettartamát. Tehát a túlzott meleg és a túlzott hideg is árthat. Pormentes, kevésbé zsúfolt helység a megfelelő.

+1. A profi beüzemelés a kulcs

Az üzembe helyezést kizárólag megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkező szakember végezheti! A hibás beüzemelés hatására komoly anyagi kár keletkezhet. Fontos kritérium, hogy az inverternek meg kell felelnie a szolgáltató követelményeinek, tehát engedélyezett készüléknek kell lennie. Mindegyik szolgáltató weboldalán megtalálható ez a lista. Ez az elektromos hálózat és a felhasználó biztonságát szolgálja.

Kérdésed van a háztartási napelem rendszerek vagy a napelemes inverterek kapcsán? Belevágnál? Fordulj hozzánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük